top of page

Känslominne

Gestalta - använd kropp

Gestalta_web_board.png

VAD:

I DET HÄR UPPDRAGET SKA DU FYSISKT GESTALTA MINNET AV EN KÄNSLA I KROPPEN.

Gestalta = Visa med kroppen

DU KAN BEHÖVA:

TOM GOLVYTA

SPEGLAR

MUSIK/LJUDANLÄGGNING

KAMERA

DATOR ELLER SURFPLATTA

TID:

CA 1 - 2 TIM

GÖR UPPVÄRMNING!

 

UTVECKLA GÄRNA UNDER FLERA TILLFÄLLEN!

Känslor är inte bara tankar och ord. Känslor sätter sig i musklerna, huden, organen och i våra sinnen. Hur rör sig oro? Var i kroppen sitter ilskan? Är känslan snabb eller långsam? Tung och blöt eller lätt och svårfångad? Står den alldeles still?

TIPS PÅ UPPVÄRMNING!

Om ni är en grupp kan det vara bra att börja med en uppvärmning för att komma igång. Använd Känsloburken! Låt gruppen röra sig runt i rummet medan en person drar en känsla ur burken och läser högt. När man hör känslan tolkar man den med en rörelse samtidigt som man fortsätter att röra sig runt i rummet. Alla i rummet gör sin egen tolkning och rörelse. Försök att lägga fokus hos dig själv, utan att titta så mycket på vad dom andra i rummet gör. Ni kan dra så många känslor ni behöver för att komma igång! 

 

Välj sedan en känsla som du minns tydligt och som gav dig en reaktion i kroppen, tex tårar.

En bra idé är att börja med att göra en mindmap eller lista med reaktioner som du minns från känslan, för att ha som en guide när du skapar ditt verk. Använd beskrivande ord (adjektiv) t.ex. ARG - Jag blev varm och röd, tappade känseln, allt kändes trångt och jag kastade saker, som en explosion inuti kroppen!

Om ni jobbar i grupp med samma känsla kan det vara bra att först göra detta steg enskilt för att sedan gemensamt komma överens om hur ni vill gestalta den i gruppen. 

MEN VAD SKA DET BLI?

EXEMPEL: Du ska gestalta, dvs. visa med kroppen men du måste inte använda hela kroppen eller ens din egen kropp. Du kan bygga en mänsklig skulptur med dina kamrater/kollegor eller skapa ett eget rörelsemönster, en enkel koreografi (dans). Men det kan också vara något du gör bara med händerna, eller ögonen? Hur kan du göra känslan tydlig för någon annan? En kropp kan också vara ett föremål i rörelse eller placerat i ett rum som gestaltar din känsla. Lägg gärna till ljud eller musik om det underlättar.

Det fina med konstnärliga verk är att det inte finns några rätt eller fel, så testa det som känns rätt för dig! 

 

När du skapat något, glöm inte att dela med dig till någon på ett sätt som känns bra för dig. Det kan vara offentligt med en uppvisning eller digitalt med ett filmklipp i sociala medier, använd gärna #Känslobanken. Men det kan också vara en intern uppvisning i gruppen eller som ett sms till en vän. Det viktiga är inte hur, men vi växer när vi delar!

bottom of page